Investigate the current nutritional status and diet of adult burn patients at the National Burn Hospital

Tran Thi Loan1,, Vu Tri Quang1, Bach Thi Lan Anh1, Nguyen Thi Bon2, Nguyen Duy Dong2
1 National Burn Hospital
2 103 Military Medical Hospital

Main Article Content

Abstract

Objective: This study is to investigate the nutritional status and diet of adult burn patients.
Subjects and methods: A cross-sectional study on 54 adult burn patients, no comorbidities in adult Burn Department from April 2010 to July 2020, on the first day of hospital admission and 10th day in the hospital. Assess nutritional status at the time of admission by body mass index serum albumin concentration. Investigation of the patient’s diet by the 24h recall, combined with food frequency questionnaires on the 10th day after admission.
Results: After ten days of hospitalization, the prevalence of chronic energy deficiency according to BMI increased from 9.3% to 22.2% of patients. There were 51.4% of patients meeting dietary energy requirements, 75.5% of patients meeting dietary protein requirements. Only 1.9% of patients met the glutamine needs, 25.9% met vitamin A needs.
However, 25.9% of patients exceeded the recommended lipid requirements. 81.5% of patients abstained from eating eggs, 72.2% with chicken, 66.7% with flipped duck eggs and shrimp, 55 - 60% with beef and fish. Notably, 100% of patients eat pork meat daily. Conclusion: The nutritional value in the daily diet of adult burn patients almost did not provide enough as recommended. The nutrition status of patients tended to deteriorate after ten days of hospitalization.

Article Details

References

1. Bộ Y tế (2007), Hướng dẫn chế độ ăn bệnh viện, Nhà xuất bản Y học, Hà Nội.
2. Bộ Y tế (2014), Nhu cầu dinh dưỡng khuyến nghị cho người Việt Nam, Nhà xuất bản Y học, Hà Nội.
3. Nguyễn Thanh Chò (2005),“ Dinh dưỡng trong các bệnh ngoại khoa”, tập san dinh dưỡng sức khỏe và đời sống, Viện Dinh dưỡng Quốc gia, (số 3), tr.24-25.
4. Nguyễn Thanh Chò (2011),“ Các phương pháp đánh giá tình trạng dinh dưỡng”, Tài liệu tập huấn toàn quán, tr.20-25.
5. Bộ môn dinh dưỡng - an toàn thực phẩm (2013), Dinh dưỡng học, Trường đại học y khoa Phạm Ngọc Thạch, Nhà xuất bản y học, pp. 359-363.
6. Đỗ Thị Ngọc Anh (2017), Khảo sát tình trạng dinh dưỡng và tình hình cung cấp dinh dưỡng ở bệnh nhân bỏng người lớn khoa Hồi sức Cấp cứu - Viện Bỏng quốc gia, Đề tài nghiên cứu khoa học điều dưỡng lần 1 - Viện Bỏng quốc gia.
7. Lubos Sobotka (2014), “Các khái niệm cơ bản trong dinh dưỡng”, Những vấn đề cơ bản trong dinh dưỡng lâm sàng, Nhà xuất bản Y học, thành phố Hồ Chí Minh, tr.1-45.
8. Bộ Y tế (2019), “Dinh dưỡng lâm sàng”, Nhà xuất bản Y học, Hà Nội, tr.55-56.